2010.10.07.
15:30

Írta: mariocomedy13

Automania : Amikor a sebesség és a környezet védelem találkozik :

 

2010-et írunk. Egyre nagyobb az igény a környezet megmentésére irányuló törekvésekre. Ha jól megnézzük a különböző kutatási területeket, megállapíthatjuk, hogy az egyik legnagyobb fejlődést ígérő iparág éppen az autógyártás. Hiszen a hétköznapi használatban lévő modellek nagy része még mindig benzinnel működik, és az általa kibocsátott gázokkal kárt tesz a környezetünkben.

Mégis a híreket hallgatva egyre többet találkozunk elektromos árammal vagy napenergiával működő autókkal, környezettudatos versenyekkel és a legkülönbözőbb dolgokból előállított benzinféleségekkel. Nyugodtan megkérdezhetjük magunktól, van még új a nap alatt?

Egy csapat diák a kansasi DeLaSalle Középiskolából összeállt a Bridgestone Amerika mérnökeivel és együttes erővel kifejlesztettek egy olyan járgányt, amelynek minden alkatrésze elektromos árammal működik. Az autó kinézetét egy régebbi modell ihlette, a 2000 Lola Indy Car. Az elektromos hajtóművet a diákok maguk fejlesztették ki, illetve már meg is tették az első lépéseket annak érdekében, hogy az újítás a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerüljön.

Ki gondolta volna januárban, amikor a hét diák és tizenegy mentortanáruk körülállta az ormótlan, megviselt Indy versenyautót, hogy alig nyolc hónap múlva az egész autógyártás róluk fog beszélni? A fiatalok minden szombat reggel összegyűltek, és az együléses Lolát kívül-belül teljesen átalakították. A váz vékony drótszerkezete és az átlátszó borítás, mely ugyanabból az anyagból készült, amivel ablakokat fednek be, egy olyan projekt keretében valósult meg, ahol a tanárok meg szerették volna ismertetni diákjaikat az aerodinamikával, a fizikával és az autógyártással kapcsolatos alapvető terminológiával. Amikor pedig a test túl nehéznek bizonyult, új anyaggal kísérleteztek tovább. Az eredmény: a Lola mára alig több, mint 18 kilót nyom.

Augusztus 10-én Lola végre elindulhatott az első próbakörére. A kísérlet célja az volt, hogy felmérjék, mekkora távolság megtételére képes a modell, és mennyi energiát használ mindehhez. A járgányt Mario Ramirez és Natalie Fenaroli, az Indy helyi versenyzői hajtották meg, akiknek sikerült mindenki várakozását felülmúlni: elérték a 300 mpg  teljesítményegyütthatót.

A cél pedig? Buzz Lightyeart idézve: “A végtelenbe és tovább!”

forrás : masskep

Szólj hozzá!

Címkék: autók automania

A bejegyzés trackback címe:

https://mariocomedy13.blog.hu/api/trackback/id/tr862353940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása